Sledite nam na

Novice

Dodatna pojasnila za sodnike

Naj vas pred začetkom sezone spomnimo na nekaj stvari, o katerih smo se že pogovarjali na sodniških seminarjih (le-te stvari so posebej poudarjene v Sodniških navodilih, ki so objavljena v knjižici za ekipno prvenstvo) in o nekaterih novitetah, ki so bile dogovorjene in sprejete na Sodniški komisiji KZS. Vse našteto velja že za sezono 2012/2013, kar pomeni od 1. kroga naprej. Sodniška navodila, ki so objavljena v knjižici za ekipno prvenstvo, vam prilagamo tudi k temu dopisu.

1. Glavni sodniki morajo obvezno nositi sodniško obleko v skladu s 47. členom Športnega pravilnika KZS za kegljanje na devet kegljev (modro-bela majica, črne hlače ali krilo ter športna obutev). POSEBNO OPOZORILO: SODNIKI SO DOLŽNI IMETI MAJICO ZATAKNJENO ZA ČRNE HLAČE OZ. KRILO!!!

2. Sodnik sproži uro za začetek tekmovanja pri posameznem igralcu, ko da glavni sodnik znak za začetek uigravanja ali za začetek posameznega seta. POSEBNO OPOZORILO: OB ZNAKU GLAVNEGA SODNIKA ZA ZAČETEK UIGRAVANJA OZ. ZAČETEK POSAMEZNEGA SETA JE OBVEZNO POTREBNO SPROŽITI URE (NI DOVOLJENO ČAKATI NA SAMOSPROŽITEV UR S PRVIM METOM)!!!

3. “Tekmovalec lahko vzame kroglo iz korita preden sodnik da ukaz za igro, ne sme pa pred tem ukazom začeti z izvajanjem meta.” Sodniki morate dovoliti igralcu, da vzame kroglo iz korita preden izrečete ukaz za začetek uigravanja ali začetek seta, vendar morate biti pozorni, da igralec ne začne z uigravanjem ali setom, preden vi podate ukaz za začetek. V kolikor začne z uigravanjem ali setom pred vašim ukazom “igra”, morate ustrezno ukrepati z ustreznim kartonom.

Prav tako morate dovoliti igralcu, da v primeru tehničnih motenj (zavozlanje kegljev ipd.) obdrži kroglo, ali v rokah ali jo da sekundantu ali pa jo odloži nazaj v korito s kroglami. Nikakor ne smete od njega zahtevati, da jo mora dati nazaj v korito in da je ne sme imeti v rokah ali pa jo dati sekundantu v roke, prav tako ga ne smete kakorkoli kaznovati, če jo drži v roki (kar se je že dogajalo). Ne sme pa je seveda odložiti na stol ali na torbo oz. na tla – v tem primeru morate ustrezno ukrepati z ustreznim kartonom.

4. “LETEČE MENJAVE” – novost, ki jo uvajamo od sezone 2012/2013 naprej, in sicer z namenom, da čim manj posegamo v ritem tekmovanja in s tem povezanim ustavljanjem igre ter izgubljanjem časa. “Leteča menjava” se izvede tako, da takoj, ko vodja ekipe najavi menjavo oz. takoj, ko jo hoče izvesti, s to namero seznanimo vodjo nasprotne ekipe, menjavo pa izvedemo tako, da igralec, ki je igral, brez pozdrava nemudoma zapusti tekmovalni prostor, rezervni tekmovalec pa takoj nadaljuje z igro, prav tako brez pozdrava in najave. Vse to se naredi brez kakršnegakoli posega v igro, zaradi tega se ura ne zaustavlja na nobeni stezi. Na koncu, ko sodnik razglasi rezultate, pa je potrebno navesti vse igralce, ki so na tej startni poziciji igrali. To velja za vse menjave – med setom, pred setom in po koncu seta.

Želimo vam obilo uspešnega dela in uspešnih sojenj.
Milorad Markovič
predsednik SK KZS

Facebook

Prihajajoči dogodki

  1. 15. junija 2024 - 30. junija 2024

    PRESTOPNI ROK

Zadnje novice